Copyright © 2006 by "Jacobs Renaat"  ∑  All Righs reserved  ∑  E-Mail: Renaat@myskill.be
BotWeg
Onderdelen van het mes

Het mes bestaat uit de volgende onderdelen:

A: Lemmetrug. De lemmetrug is meestal recht, maar kan ook ribbels bevatten die gebruikt worden om een vis mee te ontschubben.

B: Lemmet. Het is het belangrijkste onderdeel van het mes, het lemmet wordt meestal van een legering van ijzer met een aantal andere materialen gemaakt.

C: Snijvlak (vouw of snijkant). Het scherpe deel van het mes, dat wordt gebruikt om mee te snijden

D: Stootplaat (garde), Een stootplaat dient ter bescherming van de hand, om te voorkomen dat de vingers op de snede glijden en bijvoorbeeld bij het snijden in scherp materiaal.

E: Heft. Hier wordt het mes mee vastgehouden, het heft kan van veel verschillende materialen zijn gemaakt, hout is nog steeds erg populair, maar tegenwoordig kiest men ook vaak voor een kunststof.

F: Vingergroeven. De vingergroeven geven extra grip.

G: Koordoog. Een koordoog wordt gebruikt om een koord door te halen om te gebruiken als polslus of bij kleine messen in een diepe schede om ze er makkelijker uit te krijgen.

H: Pommel. De pommel is het achterste stuk van het mes en het dient vaak als mooie afwerking of als tegenwicht zodat het mes in balans is.
Soorten messen

Er zijn vele soorten messen, allemaal met een eigen specialiteit. Van messen waar je een boterham mee kunt smeren, tot messen waar je in de wildernis mee kunt overleven.

Aardappelschilmesje: Mesje om aardappelen en groente te schillen/ snijden.
Bajonet: Een dolkvormig gevechtswapen dat aan een geweer bevestigd kan worden.
Boterhammes: Mes voor het besmeren van boterhammen.
Breekmes: (of afbreekmes(je) Een kantoormes of werkmes met een uitschuifbaar blad dat bestaat uit een aantal delen die kunnen worden afgebroken wanneer ze bot zijn.
Brievenopener: Puntig mes om brieven te openen. Is niet echt scherp.
Broodmes: Lang mes met zaagkant, om brood te snijden/ zagen.
Chinees koksmes: groot rechthoekig mes met dunner lemmet dan westers hakmes, geschikt om zeer veel bereidingen in de keuken meet te doen, van hakken tot fijnsnijden tot platslaan van teentjes knoflook tot naar de pan dragen van ingrediŽnten.
Dolk: Een tweesnijdend mes met een symmetrisch lemmet.
Dolkmes: Een tweesnijdend mes met een niet-symmetrisch lemmet.
Hakmes: zwaar mes met groot vierkant blad, geschikt om harde levensmiddelen mee in stukken te hakken.
Kaasmes: Een aan het uiteinde gekromd en gespleten mes om kaas te snijden en te prikken.
Kapmes: Een groot mes dat kan worden gebruikt om planten zoals suikerriet te kappen, en om zich in een oerwoud een weg te banen.
Kelnersmes: Eigenlijk een kurkentrekker met een (klein) inklapbaar mesje
Knipmes: Een mes waarvan het lemmet in het handvat kan worden geklapt
Koksmes: Lang stevig mes met rechte rug en iets convexe snede.
Kris: Oosters gevechtsmes, waarvan het lemmet opzettelijk kan worden afgebroken van het handvat, zodat dit in het lichaam van de tegenstander achterblijft. Vaak voorzien van weerhaken of kartels.
Kukri.
Laguiolemes: Een ambachtelijk vervaardigd mes uit of in de stijl van de Franse plaats Laguiole.
Lintmes: Een dun eindloos mes (als een ring) met een snijkant of vertanding, wordt meestal toegepast voor machinaal snijden.
Multitool: Een mes waarin een tal van verschillende gereedschappen zijn te vinden.
Officemes: klein koksmes, voor het schoonmaken van groenten etc.
Puukko (mes): Fins jachtmes
Santokumes: Japanse versie van het koksmes, met een eigen snijtechniek.
Scheermes: Rijtje van meestal twee mesjes dat (ongewenste) haren verwijderd van de huid. een bekend merk is Gilette
Schilderskapmes: Een mes dat aan de ene kant scherp, en aan de andere kant afgeplat is (om op te slaan). Om oude stopverf te verwijderen.
Slagmes: Een bot, afgestompt mes van een behanger, om banen op maat af te slaan (als bij een envelop).
Snoeimes: Gekromd mes om takken van bomen en struiken te snoeien.
Stanleymes (merknaam): Een universeel mes met verwisselbaar blad.
Stekmes: (oculeermes): Mes om planten te stekken/ oculeren. Heeft een kort lemmet.
Stiletto: Vaak wordt hiermee een knipmes met een veermechaniek waardoor het lemmet zijdelings uit het heft schiet, bedoeld. Letterlijk doelt de term enkel op een smal lemmet, vaak aan anderhalve zijde scherp.
Survivalmes: Een mes met speciale voorzieningen zoals een zaagrand en in de greep vislijn, kompas etc. gebruikt in de wildernis voor diverse doeleinden.
Valmes: Mes waarbij het lemmet rechtstandig uit het heft kan worden geschoven of geschoten d.m.v. een veer.
Vismes: Een mes gebruikt om vis te fileren en/of te eten.
Vlindermes: Een soort opvouwbaar zakmes met twee handvatten die rond kunnen draaien in tegengestelde richting, dusdanig dat, wanneer het mes gesloten is, de mesbladen binnen de groeven in de handvatten worden verborgen.
Werpmes: Een mes om mee te werpen, meestal uit 1 stuk vervaardigd omdat het vele botsen handvatten doet losgaan.
Zakmes: Een mes met vaak een aantal andere stukken gereedschap dat zo klein en veilig kan worden opgevouwen dat het eenvoudig in een broekzak kan worden meegedragen (alhoewel het comfort bij de meest uitgebreide versies van enkele centimeters dik te wensen over laat).
Zwaard: Het lemmet heet bij een zwaard een kling, de kling is tweesnijdend en een zwaard wordt als gevechtswapen gebruikt en heeft daarom ook een grote stootplaat.
Zwitsers zakmes: Multitool zakmes.
Bron: wikipedia
wikipedia
Wat is scherp
Onderdelen van het mes
Soorten messen